Активистката природозащитничка Грета Тунберг демонстрира днес заедно с представители на саами (коренно население на северната част на Скандинавския полуостров), срещу експлоатацията на желязно находище в Северна Швеция, няколко седмици преди очакваното решение на шведското правителство, предаде Франс прес.

Смятаме, че климатът, околната среда, чистият въздух, водата, отглеждането на северни елени, правата на коренното население и бъдещето на човечеството трябва да имат приоритет над краткосрочната печалба на дадена компания, заяви младата активистка във видеообръщение, изпратено на медиите.

Саами, които наброяват общо 100 000 души, като между 20 000 и 40 000 от тях живеят в Швеция, се противопоставят на пускането в експлоатация на желязната мина в Галок/Калак, близо до субарктическия град Йокмок.

Снимка: EPA

Причината е, че промишленият обект би попречил на отглеждането на северни елени, би нарушил лова и риболова и би нанесъл поражения върху местната околна среда.

Една мина ще има трайни негативни последици върху пасищата ни. Тревогите заради мината ни се отразяват психически, се оплака млада жителка на селото, където ще се намира желязната мина.

Шведското правителство трябва да обяви през март какво решение е взело за спорния проект на британската компания "Беоулф", която обещава да създаде в района 250 преки и още 300 непреки работни места.

Според Тунберг шведското правителство трябва да спре колонизацията на земите на саами.

Снимка: EPA

Единственият автохтонен народ в Европа, саамите изкарват прехраната си с традиционно отглеждане на северни елени и обитават обширните райони на Арктика, северните части на Финландия, Норвегия и Швеция, както и руския Колски полуостров.

През по-голямата част от XX в. те бяха смятани от правителства на държавите, на чиято територия живеят, за нецивилизовани и непълноценни и бяха подложени на жестока асимилационна политика.

Миналата есен Швеция обяви създаването на "комисия за истината" със задача да разследва преследването, на което това малцинство е станало жертва.