Шведската екоактивистка Грета Тунберг дари 100 000 долара на УНИЦЕФ като част от подпомагането на децата в борбата с коронавируса, се казва в съобщение на уебсайта на организацията.

„Грета Тунберг получи наградата „Human Act Award 2020“ в Деня на Земята, 22 април, и наградата от 100 000 долара, която ще даде на УНИЦЕФ. Организацията „Хюман Акт“ удвоява дарението на Грета и са дарени общо 200 000 долара в подкрепа на текущата работа на УНИЦЕФ за борба с коронавируса“, се казва в изявлението.

На своя уебсайт УНИЦЕФ кани всички да се присъединят към даренията, като получените средства ще бъдат използвани за подсигуряване и подпомагане на децата в условията на коронавирус в повече от 190 страни.

Активистката също съобщава за дарението си в своята страница във „Фейсбук“, отбелязвайки, че последствията от пандемията са най-страшни за децата в бедните страни и ситуацията засяга най-тежко най-беззащитните.

Миналата седмица Детският фонд на ООН УНИЦЕФ поиска 92,4 милиона долара за подпомагане на децата в Близкия изток и Северна Африка на фона на борбата с коронавируса.