Светлините на голямото коледно дърво и на рождественските ясли на площад "Свети Петър" във Ватикана бяха запалени тази вечер, съобщи РАИ Нюз.

Рождественските ясли, изработени от дърво, са подарък от град Сутрио, в областта Фриули-Венеция-Джулия, а коледното дърво идва от град Розело, в областта Абруцо. И двете ще останат на площада до приключване на коледните и новогодишните тържества на 8 януари догодина.

Снимка: EPA

Коледното дърво е високо 30 метра, а рождествената сцена е изваяна от 11 занаятчии и се състои от 18 разнородни фигури в естествен ръст. Фигурка на Младенеца засега няма, но тя ще бъде поставена там на Бъдни вечер. Рождествената сцена заема площ от 116 квадратни метра, като е осветена от 50 различни точки.

По-рано днес папа Франциск прие представители на двете населени места, подарили на Ватикана коледното дърво и рождественските ясли. Пред гостите папата припомни, че коледното дърво и рождествената сцена продължават да омагьосват малки и големи. 

Снимка: EPA

Папата добави, че коледното дърво учи хората да осъзнават какво са корените, а рождественските ясли им помагат да открият истинското богатство на Рождество Христово и да се пречистят от толкова аспекти, които замърсяват коледния пейзаж. 

Традицията на тази церемония е положена от папа Йоан Павел Втори през 1982 г.