Почти цялата територия на Европа върху географската карта е в червено заради разпространението на новите варианти на вируса. Но ситуацията в различните страни не е еднаква, затова вече ще има зони в алармиращо тъмно червено.

Евролидерите желаят намеса на Брюксел за ускоряване на доставките на ваксини. А някои от тях дори настояват за съкращаване на процедурата по одобряването на препарати за Европа. Границите остават отворени, но само за неотложни пътувания.

Мутациите на вируса и рязкото повишаване на броя на заразяванията променя цветовете в картата на Европа.

“Предлагаме да се въведат тъмно червени зони, които да обозначават местата, в които вирусът се разпространява на много високо ниво. Хората, пътуващи от тези зони, би трябвало да преминават през тест преди тръгване и карантина, след пристигане, вътре в територията на ЕС”, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Необходими са спешни усилия за установяване и проследяване чрез тестове на новите варианти на вируса, беше решено на срещата.

Основното притеснение на евролидерите в момента е недостигът на ваксини. Предложено беше доставките на препарати, чието одобрение предстои, да бъдат направени предварително. Така ваксинирането ще е възможно веднага, след като европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина.

„Обсъдихме въпроса за имунизационния сертификат смятаме, че можем да постигнем съгласие за общите елементи, които той трябва да включва за медицински цели, а на по-късен етап бихме могли да преценим в какви случаи да може да го използва“, каза Шарл Мишел, председател на Съвета на ЕС.

„Ние като държава сме готови и с дигитален паспорт и със сертифицикат за ваксинация, но мисля, че това трудно ще стане, защото по Единния пазар имаме свободно движение на хора“, каза премиерът Бойко Борисов. 

Границите в Европа да остават отворени, за да функционира нормално общият европейски пазар.