Ирландец плати 200 хил. лири, за да гарантира оцеляването на фирмата си след брекзит. Компанията се намира на спорната ирландска граница. Какви ще са последиците за бизнеса, местните жители и българите на Острова – гледайте bTV Репортерите тази вечер, веднага след новините в 19 ч. За най-проблемната точка в преговорите между Великобритания и Европейския съюз – разказват Илияна Димитрова и операторът Борис Пинтев. 

Снимка: btvnovinite.bg


Дон Редин е собственик на фирма за автобусни превози. Посреща брекзит с уникален отговор – разделя компанията си на две. Сега автопаркът му започва в Република Ирландия и стига до Северна Ирландия.

„Това е нашата съществуваща компания, която е в Република Ирландия. Заради брекзит и многото работа, която имаме в Северна Ирландия, част от Великобритания, осъзнахме, че се нуждаем и от база там. Купих тази земя, направихме план и създадох автопарка във Великобритания”, каза Редин.

Снимка: btvnovinite.bg


Дон клонира фирмата си, защото невидимата линия, която сега пресича двора му, след брекзит ще стане сухопътна граница между Обединеното кралство и Евросъюза. Северна Ирландия ще остане от едната страна, а Ирландия от другата.

Снимка: btvnovinite.bg


За момента никой не е напълно сигурен какво ще се случи с ирландската граница, но часовникът на брекзит тик-така, а времето за решения изтича.