Хиляди жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм, който според тях е причина за високите наеми и недостига на жилища, предаде ДПА.

Много от демонстрантите носеха плакати с надписи: "Малага не се продава" и "Това не е туризъм, това е инвазия".

Според организаторите в съботния митинг са участвали около 25 000 души, въпреки че испанският в. "Паис" съобщи, че протестиращите са били около 15 000.

Малага е поредният испански град, в който се провеждат подобни протести. Демонстрации срещу масовия прилив на туристи имаше и в Майорка, Барселона и на Канарските острови, съобщава БТА.

Сдружението на наемателите в Малага казва, че постоянно нарастващият брой на посетителите, които наемат ваканционни апартаменти, е причина за недостига на жилища в града. 

"Градът страда, недоволството е голямо. Преди всичко жилищният проблем трябваше да бъде поставен на масата", заяви говорител на протестиращите пред в. "Паис".

В Малага има повече от 12 000 законно регистрирани ваканционни жилища и по този показател градът се нарежда на трето място в Испания след Мадрид и Барселона. Освен това много частни ваканционни имоти в Малага и в други градове приемат гости незаконно.