Японският град Фукушима реши да премахне статуята на дете със защитен комбинезон срещу радиация, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на критиките срещу паметника, който, според опонентите, е навредил на образа на региона, силно пострадал от ядрената авария през март 2011 г.

"Струва ми се невъзможно да продължи излагането на статуя, замислена като "символ на възстановяването" докато гражданите са разделени в отношението си към нея", обясни кметът Хироши Кохата в изявление.

Той се извини, ако статуята е "наранила чувствата на някои".

Снимка: Reuters

Високият над 6 метра паметник, поставен в началото на този месец близо до гарата във Фукушима, "ще бъде премахнат колкото се може по-бързо". Засега не е решено каква ще бъде съдбата му след това.

Наречена "Дете на слънцето", фигурата с жълто облекло е със защитен шлем в едната ръка, което показва, че въздухът вече е чист, и в другата със слънце – символ на надеждата. На гърдите й на екран е изписано "000", което подчертава липсата на радиация.

Интернет потребители определиха статуята като зловеща и коментираха, че тя не е помогнала за възстановяване на репутацията на Фукушима.

Снимка: Reuters

В града в едноименната японска префектура се намира атомната електроцентрала, претърпяла авария вследствие на разрушителните вълни цунами, причинени от силното земетресение, което разтърси страната на 11 март 2011 г.

Ядрената авария, най-тежка след тази в Чернобил през април 1986 г., доведе до евакуирането на стотици хиляди местни жители, мнозина от които така и не се върнаха по домовете си.

Седем години по-късно, местните селскостопански производители още се сблъскват с подозрението на купувачите, дори ако продуктите им са преминали строг контрол за радиоактивност.

Скулпторът Кенджи Янобе каза, че е искал да изпрати положително послание и да създаде дете с големи очи, обърнати към небето. В интернет той написа, че "съжалява" за решението за премахване на скулптурата, но не желае работата му да става повод за спорове.