Осемте турски военни, избягали в Гърция след опита за преврат в Турция, няма да бъдат екстрадирани, независимо какво решение ще бъде взето по молбите им да получат убежище, съобщава електронното издание на в. „Катимерини“, позовавайки се на гръцкия правителствен говорител Димитрис Дзанакопулос.

Говорителят обяви това в послание, публикувано в социална медия снощи. По думите му молбите за убежище, подадени от военните, касаят единствено това дали ще им бъде предоставен бежански статут. „Това е съвсем различно от тяхното неекстрадиране“, добави той.

Турция заяви в събота, че решението на гръцка административна комисия да даде убежище на един от избягалите в страната турски военни подкопава отношенията между двете страни. Тя обвини също Атина, че укрива „превратаджии“.

Дзанакопулос каза, че от гръцката правосъдна система зависи да реши дали въпросният заподозрян може да получи бежанска закрила „в светлината на огромното политическо значение на въпроса, който влияе пряко върху отношенията със съседна държава“.

„Политическата позиция на гръцкото правителство обаче е ясна“, каза още говорителят. „Онези, които са заподозрени за намеса в преврата в Турция, не са добре дошли“, добави той.