Властите в Гърция започнаха евакуация на бежанците от лагера край Идомени до границата с Македония. Акцията преминава без насилие, но при изключителни мерки за сигурност.

Гръцките власти започнаха акцията още призори. На мястото пристигнаха многобройни полицейски екипи, включително и звена за борба с безредиците. Те спряха достъпа на журналистите до лагера.

При липса на камери и публичност, бежанците не оказаха съпротива на полицаите, а започнаха да се качват на специално докараните автобуси. С тях мигрантите отпътуваха за бежанските центрове край Солун и Лайкадикия. Много от тях знаеха за готвената акция и бяха напуснали лагера.

Лагерът край Идомени се появи миналата година, когато Македония затвори границата си за всички освен за гражданите на Ирак и Сирия.

Хората започнаха да се трупат с надеждата, че ще ги пуснат да преминат. Събраха се над 15 хиляди души, които направиха серия от опити да преминат границата със сила. По-късно така нареченият Балкански бежански маршрут затвори напълно.

Заради студа, калта и болестите мнозина се преместиха доброволно в официалните бежански лагери. До последно обаче край Идомени живееха над 8400 души. Операцията по тяхното преместване и закриването на лагера трябва да приключи за 10 дни.

За операцията в Идомени са изпратени около 20 отряда от полицейските сили за борба с безредици с обща численост около 400 полицаи.