Гръцките власти ще тестват активно ученици и учители от 13 септември

Присъствено, с маски, тестове и ваксини, ще стартира новата учебна година в Гърция на 13 септември. Новите правила предвиждат да не бъде спиран учебният процес, нито да бъдат разпускани класове, дори ако има установен случай на заразен учител или ученик.

Снимка: bTV

Основната цел на властите е да не се стигне до дистанционно обучение. Маските остават задължителни и в класните стаи, и на двора.  Няма да важат само при спортни занимания.

Гръцкият министър на образованието Ники Керамеос заяви, че учебният процес няма да бъде спиран за единични случаи на заразени, а ще се  пристъпва към засилено тестване. Дистанционно обучение ще има само, ако половината от класа се разболее. До тогава в карантина ще влиза само съседа по чин, ако не е ваксиниран.

Снимка: bTV

За учениците има изискване за два бързи антигенни или PCR теста седмично.

По данни на здравното министерство 80% от учителите са ваксинирани, а около 86 000 деца между 12 и 17г са получили поне една доза ваксина или са запазили час  да я получат.
 
Учители и студенти, които не са ваксинирани или преболедували, ще заплащат задължителни тестове два пъти седмично със собствени средства. Цената е фиксирана и е 10 eвро. Тестовете за децата ще бъдат безплатни.