Гръцките духовници отслужиха днес света литургия за Богоявление, нарушавайки мерките на правителството срещу коронавируса, съобщава БТА. Ограниченията включват забрана за публични събирания и религиозни обреди на един от най-важните празници в православния календар.

Въпреки призива на премиера Кириакос Мицотакис към църковните власти да дадат пример богомолците се стекоха на сутрешните служби, пренебрегвайки ограниченията за броя на присъстващите в църквите.

Снимка: Reuters

„Държавните разпоредби са едно, а вярата друго. Никой закон не може да ни нареди какво да правим", каза 38-годишната Ставрула, след като излезе от сутрешната служба в църква в предградията на Атина.

Пред много църкви имаше полицейски патрули, но униформените посочиха, че няма да се намесват и ще прилагат „умерени“ мерки за убеждаване на хората да не се струпват вътре.

Снимка: Reuters

В неделя гръцките власти затегнаха ограничителните мерки, като отмениха даденото по-рано разрешение за църковни служби в присъствието на максимум 50 души в големите църкви и 25 в малките. Още в понеделник Светият синод изпрати писмо на правителството, че няма оправдание за забрана на църковните служби за Богоявление. 

Ритуалът за вадене на Богоявленския кръст обаче тази година беше забранен. Не се съобщава дали е имало нарушители, изпълнили традицията незаконно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!