Гръцкият външен министър Никос Дендиас ще посети Северна Македония в края на месеца, съобщава македонската секция на радио „Свободна Европа“.

По време на визитата ще бъде направен преглед на прилагането на Преспанския договор и ще се обсъди подкрепата на Атина за европейската интеграция на Скопие, заяви македонският външен министър Буяр Османи, цитиран от МИА.

„Смятам, че това е важно посещение в отговор на моята визита в Атина и говори за интензивността на комуникацията на високо ниво, което е отражение на добрите двустранни отношения между нашите държави. Те са нещо повече от просто прилагане на Преспанския договор, който предвиди създаване на стратегическо партньорство между нашите две държави и ние непрекъснато го изграждаме и подобряваме в политическия и икономически контекст”, каза Османи.

Той подчерта, че във външно министерство е създадена работна група, която да следи за прилагането на Преспанския договор. Тя разполага и с координатор, който следи за изпълнението на ангажиментите на седмична основа.

Министърът уточни, че не става въпрос само за ангажиментите по чл. 8, които се отразяват върху смяната на знаците, табелите и т.н., но и в частта на Комисията за защита на търговските марки, което е много важен въпрос, тъй като „колкото по-бързо се разреши въпросът с търговските марки, в толкова по-добра позиция ще бъдем по отношение на защитата на търговските марки или по отношение на Комисията по образователни въпроси”. Четвъртата част е секторното сътрудничество, което също е предвидено в Договора от Преспа, каза Османи.

По време на срещата с Дендиас ще бъде направена оценка на нивото на изпълнение на задълженията както на Северна Македония, така и на Гърция.

„Планираме да разгледаме по същество и системно всички въпроси, да направим преглед на нивото на изпълнение, но, разбира се, ще обсъдим и други въпроси, преди всичко подкрепата за европейската интеграция и секторното сътрудничество в контекста на стратегическо партньорство”, каза министър Османи.

Използван е материал от БГНЕС