Политическа криза в Гърция - в южната ни съседка ще има предсрочни избори на 25 януари, след като днес парламентът отново не успя да избере президент на страната, съобщава кореспондентът на bTV в Атина.

Консерваторът Ставрос Димас, бивш еврокомисар, не успя да събере подкрепата на най-малко 180 депутати от 300-членния гръцки парламент и така Гърция се оказа във вихъра на нова политическа криза.

Утре нейният парламент ще бъде разпуснат и на практика тя навлиза в предизборна кампания. Всички социологически проучвания досега прогнозират сериозно разместване на политическите пластове и регистрират категорично предимство на коалицията на радикалната левица СИРИЗА, която води между 6 и 11 на сто пред управляващата в момента Нова демокрация.

За място в новия парламент ще се борят и партията на популярния журналист Ставрос Теодоракис, както и новата партия на бившия премиер Георгиос Папандреу, която ще бъде учредена утре.

Новината за предсрочните избори и очакванията те да бъдат спечелени от СИРИЗА сринаха атинската борса, чийто индекс загуби 9 на сто от стойността си, а банковите акции поевтиняха с двуцифрен процент.