Гръцки политик се опита да попречи на германския посланик в Атина да положи венец на паметник от Втората световна война, като заяви, че Германия първо трябва да плати военни репарации, предаде БТА, като цитира ДПА.

Запис, разпространен в социалните мрежи, показва бившата председателка на парламентарната група на СИРИЗА Зое Константопулу, която прави опит да провали почитането на паметта на жертвите в с.Дистомо. Тя се обръща към немския посланик Петер Шооф с думите: „Нямате право. Вие трябва да изплатите германска компенсация за жертвите”.

Реакцията на множеството е смесена – от аплодисменти до скандирания „Срам” и „Лицемерие”.

Обратът в клипа идва с участието на Манолис Глезос, 94-годишен политик, който се е сражавал за гръцката съпротива срещу нацистите. Той взема Шооф за ръка и го завежда до паметника, където той полага венец. 

„Дете на извършител на престъпление, независимо какви и колко много престъпления са извъшили родителите му, не може нищо да направи за това”, заяви Глезос. 

Гръцките историци оценяват, че германските окупационни сили са убили 130 000 души, сред които и 218 жертви на есесовска част, убити в Дистомо на 10 юни 1944 г.