Руският президент Владимир Путин е отворен за диалог по проблемните въпроси с кандидата за президент в Украйна Владимир Зеленский.

Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Повод за изявлението му са намеренията на Зеленский, който каза, че ако победи на изборите, ще положи усилия, за да спре войната в Донбас и ще води преговори с руското правителство за това.

„Путин е винаги отворен за диалог, с изключение на ситуации, когато се опитват да подплатят този диалог с различни провокации, да го разкрасят с диверсии и тем подобни. В този случай реакцията на Путин е доста ясна, недвусмислена и решителна. Но при това президентът Путин винаги е бил и остава привърженик на диалога за решаване на онези проблеми, които стоят на дневен ред”, каза Песков, цитиран от ТАСС.

Пресаташето на руския президент допълни, че ситуацията в Донбас трябва да бъде решена от самите украинци, а Москва не се явявала страна в този конфликт.

„Президентът не веднъж е казвал, че главното за разрешаването на конфликта в Донбас не е диалогът с Москва. Москва не се явява участник в този конфликт. Това е вътрешен за Украйна конфликт и него могат да го разрешат самите украинци, ако разговарят един с друг”, посочи Песков.

Това на практика означава, че Русия няма да обсъжда ситуацията в Донбас със Зеленский, стана ясно от думите на говорителя на Кремъл.