Пожари продължават да бушуват и на много места в Европа. Турция се бори с най-тежките огнени бедствия за последното десетилетие, а в Италия се стигна до евакуация на курортни селища по адриатическото крайбрежие.

Снимка: btvnovinite.bg

Гъсти облаци дим обгърнаха плажа на италианския град Пескара. На безопасно разстояние бяха изведени близо 800 души – туристи, местни жители и монахините в  близкия женски манастир. Над 30 души са получили медицинска помощ. Пожарът вече е овладян, стотици други обаче все още горят в Италия.

В Турция 540 души бяха евакуирани с лодки от квартал на Бодрум. Жертвите в югоизточната ни съседка са вече осем.

„В близкото село настъпи масова паника, хората се опитваха да гасят с бутилки и с кофи вода от кладенците си, но в един момент се почувстваха изоставени и тръгнаха да бягат. Дори пожарникарите започнаха да се изтеглят. Виждате колко бързо се движат пламъците заради силните ветрове, а във въздуха край мен летят искри“, разказва Алекс Кроуфорд, репортер на "Скай" в Турция.

Снимка: btvnovinite.bg

Европейският съюз изпрати на помощ три самолета, а президентът Ердоган е подложен на остри критики, че страната му не разполага с такива средства за борба с огнената стихия.

В Гърция след Пелопонес мащабен пожар пламна и на остров Родос. Властите предупредиха с есемеси жителите на много села да се евакуират. Метеоролозите очакват температурите в южната ни съседка да останат около и над 40 градуса поне до петък.