Жителите на канадско село, в което тази седмица беше регистрирана най-високата температура в страната - 49,6 градуса, са били евакуирани заради горски пожар, изпепелил 90% от селището, пише Би Би Си.

Кметът на Лайтън, Британска Колумбия, е наредил на хората да се евакуират, след като пламъци са обхванали селото само за 15 минути. Голяма част от тях са напуснали домовете си без никакви лични вещи, в момент, когато огънят е достигал до 3-4 метра над оградите на къщите.

Жителите са били насочени към близки общини, където са настанени в специално създадени приемни центрове, а Службата за борба с пожарите в Британска Колумбия е пренасочила екипи и оборудване от други райони, за да реагират на пожара.

Преди пожара в три последователни дни в Лайтън е отчетена най-високата температура, регистрирана някога в Канада.

Горещата вълна засегна Западна Канада тази седмица, като Британска Колумбия регистрира три пъти повече смъртни случаи от обичайното – 486 за пет дни в сравнение със средно 165 в нормално време. Във Ванкувър, най-големият град в Британска Колумбия, се смята, че жегата е причина за смъртта на 65 души от петък насам.

Температурите в крайбрежните райони на страната спадат, но във вътрешността не се наблюдава голяма промяна.