Започна търсенето на оцелели на ферибота "Юрофери Олимпия", който пламна в Йонийско море. 

183-метровия плавателен съд беше изтеглен от мястото на инцидента, близо до остров Корфу, до континенталната част на страната.

По обяд фериботът акостира на пристанището в Астакос и спасителната операция беше подновена. 10 души остават в неизвестност, 7 от тях са наши сънародници.

Плавателният съд продължава да дими, фериботът е наклонен на една страна и най-вероятно в трюма му е навлязла вода. В операцията участват над 60 пожарникари. 

Предстои да се изпомпа водата, използвана за потушаване на огъня, както и горивото. След над 7-часова акция, все още нямаше следа от издирваните, но пожарникарите бяха категорични, че ще претърсят всеки сантиметър от плавателния съд.

Групи от по 12 огнеборци влизат във ферибота. Акцията ще продължи и през нощта.

 Българските семейства на място наблюдават акцията от първо лице. 

На метри от изгорелия ферибот шофьорът Вангелис разказа на екипа на bTV, че след пламъците призори е напуснал кораба за минути: „В момента, когато се качвахме в спасителните лодки, всичко на ферибота изключи, двигателите, осветлението – всичко. Ако бяхме закъснели само с 5 минути, никой нямаше да се спаси“.

Снимка: bTV

От синдиката на шофьорите в Гърция също имат съмнения дали фериботът е бил технически изправен. Президентът на профсъюза.

Янис Какос коментира, че все още има надежда за оцелели. Обясни, че организацията разполага с документи, които доказват, че някои от корабите на „Грималди“ не са изправни.

21-годишният украинец, който успя да се измъкне жив на третия ден, даде допълнителни показания на пристанищните власти на Корфу: когато огънят пламнал, той  припаднал, а вече в съзнание потърсил пожарогасител. Разказва, че бутилките били празни.

Тези думи на оцелелия разстроиха Кристиан, който търси баща си Димитър: „Баща ми е с 2 изкуствени клапи, пие хапчета. Всяка една минута му е от значение. 

Кристиан не разбира и как оцелелият украинец е излязъл невредим: „Твърдят от 3 дни, че е 600 градуса, аз не съм физик, но да излезеш по джапанки, при 600 градуса. Мисля, че корабът щеше да се разтопи, тази ламарина не е измислена, според мен, за такива пожари“. 

Гръцките власти съобщиха, че 2 дни преди инцидента противопожарната система и алармите са били проверени. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!