Западна Европа е измъчвана вече шести ден от необичайни горещини. След като вчера Южна Франция счупи температурния си рекорд, като почти отбеляза 46 градуса по Целзий, днес Париж изгаря от горещина.

Снимка: EPA

Според метеоролози това може би е последният ден от нетипичните за юни жеги, причинили пожари и взели към този момент пет жертви във Франция, Италия и Испания.

Снимка: EPA

Днес в Южна Франция тревогата за опасни горещини беше понижена в четири департамента с една степен от максималната червена на по-ниската оранжева. Оранжева степен има е обявени на територията на почти цяла Франция.

Горещините, дошли от Сахара, се насочиха към северната половина на страната и според прогнозите в Париж температурите ще бъдат днес 38 градуса.

В страната бяха регистрирани около 60 пожара, които унищожиха 600 хектара и десетина къщи и мобилизираха 750 пожарникари.

Снимка: EPA

В Испания обаче пожарите нанесоха по-сериозни поражения. Там температурите прехвърлят почти в цялата страна 36 градуса, а в Мадрид и на юг са дори 40 градуса.

Пожар, избухнал вчера вечерта в град Алморокс, опустоши най-малко 1600 хектара. В Каталуния голям пожар бушува от вчера сутринта, но днес пожарникарите са на път да го овладеят.

За днес в Германия се очакват температури между 29 и 36 градуса.

Снимка: EPA

Високи температури има и в Италия, като в Тоскана и Лацио те са 35 градуса, в Пиемонте и Ломбардия 34 градуса. В последните дни в някои части на страната бяха отчетени рекорди - до 40 градуса в Пиемонте.

Жегите взеха общо пет жертви - две в Испания, две в Италия и една във Франция.

Лозари от Южна Франция пък се оплакват, че лозята им за пострадали от горещата вълна, сякаш "са били подпалени с горелка".

Използвани са материали на БТА