Интернет компанията Google ще се опита да спаси умиращите езици в света с проекта си „Endangered Languages Project”, който позволява на потребителите да намират и споделят информация за застрашени диалекти, съобщава АФП.

Ръководителите на проекта Клара Ривера Родригез и Джейсън Рисман заявиха в своя блог, че „потребителите ще могат свободно да споделят знанията си и изследванията си през сайта www.endangeredlanguages.com и ще помагат да бъде обновявано съдържанието му.”

Според тях голяма група лингвисти вече са започнали да разпространяват материали, вариращи от ръкописи от 18ти век до модерни видео- и аудиозаписи и статии.

„Документирането на езици, застрашени от изчезване е важна стъпка за запазването на културното многообразие и уважаването на знанията на нашите предци,” заявиха Родригез и Рисман.

„Технологията улеснява този процес, като позволява на хората да правят звукозаписи на своите старшини, които често са последните говорещи даден език, и свързва отчуждени общности със социалните медии,” добавиха ръководителите.

Според експерти полиглоти, публикували видео за застрашените езици в „YouTube”, само половината от 7000-те езици, които се говорят днес, ще оцелеят до края на века.

Фондацията на Google финансира проекта, като ще предаде ръководството му на Института по езикова информация и технология на „University of Eastern Michigan” в САЩ.

Каталогът на застрашените езици, спонсориран от Хавайския университет, също ще бъде интегриран към проекта, добавя АФП.