Голямата награда за добротворство на сдружение „Самаряни” – статуетката „Добрият самарянин”, получи 21-а годишният Теодор Тодоров от гълъбовското село Мъдрец. С риск за живота си младият мъж спаси друг човешки живот.

Теодор от няма да забрави датата 1 февруари 2019 г. Той си е у дома, когато чува силен тътен. Автомобил се завърта и се удря в стълб до къщата. Силата на удара пречупва стълба на две.

„В момента, в който вече се обърнах към електрическия стълб, видях само електрическа дъга. По възможно най-бързия начин отидох до автомобила, видях само краката на Николай. И след туй вече изтеглих го на безопасно разстояние”, спомня си младият мъж.

След като се уверява, че шофьорът на леката кола е на безопасно разстояние, Теодор се обажда на тел. 112.

Отзовава се дежурният екип  от РУ-Гълъбово Станимир Стоянов и Тодор Стойчев. Макар, че от инцидента са минали десет месеца, полицай Стоянов ясно си спомня гледката: „Жиците буквално опираха на сантиметри от колата, а до колата имаше разлято гориво”.

„След туй разбрах вече, че с влизането е имало реална опасност да остана буквално при него, защото колата е бензинова. Ако е имало пропан-бутан, щеше да последва взрив и си оставаме там”, дава си сметка 21-годишният мъж.

Шофьорът, спасен от Теодор, е баща на 6-годишно момиченце. Инцидентът става в деня, в който е  отбелязвал 40 дни от загубата на майката на детето си 

От катастрофата за него последствията са само счупен крак.  Днес той е жив и здрав, и ходи на работа. Признателен е на Теодор, защото намесата на младежа му е дала шанс да види как дъщеричката му расте, а на нея – да не остане кръгъл сирак.

„Благодаря му много, че ми помогна и ... сега живея втори живот”, казва с признателност Николай Михайлов.