Голяма част от турската общност с право на глас в Германия бойкотира парламентарния вот.

Федералната република избира днес нов парламент. 42 партии и 5000 кандидати са в надпревара за вота на 60,5 млн. избиратели.

Колко избиратели ще стигнат до урните това е първият голям въпрос днес. Вторият е дали прогнозите ще се сбъднат и Ангела Меркел ще спечели четвърти мандат. И третият – ще влезе ли в Бундестага популистката партия Алтернатива за Германия.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова избирателите да гласуват. Една трета от тях вече са го направили с писмо по пощата. 

Право на глас имат и 6 млн. избиратели с германски паспорти, но чужд произход. Защо обаче голяма част от турската общност бойкотира изборите?

Малкият Истанбул – така наричат квартал „Кройцберг”, където живее голяма част от турската общност. 

Мурад е роден е израснал в Берлин, но казва, че е от Анадола. На тези избори няма да гласува. 

„Утрешният маратон всъщност е днес. Ако някой иска в една европейска държава хората да отидат да гласуват, тогава трябва така да се подготви, че да имат причина да го правят”, казва Мурад

В тази изборна кампания отношенията с Турция бяха най-често коментираната тема от политиците.

„Ако гледате Меркел или Шулц по телевизията, само повтарят Ердоган, Ердоган. Какво е направил? Той е прилежен, добър, работи за нас. И германските политици трябва да работят като него, тогава тук всичко ще е наред”, коментира Аджи

На предишните избори в „Кройцберг” най-много гласове отидоха за социалдемократите. Тази година обаче много жители на квартала казват, че няма да стигнат до урните. 

Една от причините е телевизионния дуел между двамата основни претенденти за канцлерския пост – Ангела Меркел (ХДС/ХСС) и Мартин Шулц (СДП), в който Шулц поиска Брюксел да спре преговорите с Анкара. Същата позиция заемат и либералите. 

Срещу исляма като религия  лозунги пък издигнаха популистите. 

Преди година дипломатическите отношения между Берлин и Анкара охладняха. Тонът се изостри и дори си стигна до арести. Над 50 германски граждани са в Турция зад решетките. Сред тях журналистът на вестник "Ди Велт" Дениз Юсел и активисти на правозащитни организации.

Седмица преди изболите стана ясно, че 200 турски дипломати са получили убежище във федералната република. 

На последните избори в Германия активността бе 71,5 %. Дали в последните часове политиците успяха да убедят колебаещите се германците, развръзката очакваме в 19 ч. българско време, когато приключва изборният ден.