Притежателите на депозити над 100 000 евро в банки в страни от ЕС може да се простят с част от авоарите си, ако трезорът им фалира. Това предвижда нова директива на Брюксел, обяви зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по финансовата политика Оли Рен в интервю за финландската национална телевизия YLE.

Той подчерта, че случаят с Кипър е изключение. Но допълни, че според предстоящата да бъде огласена и да влезе в сила директива инвеститори и собственици на депозити ще трябва да поемат своята част от отговорността в случай на преструктуриране или ликвидиране на банката им.

По думите му има ясна градация на поемане на отговорност: първи ще са акционерите в закъсалия трезор, после вероятно ще пострадат негарантираните инвестиции и депозити. "Депозитите до 100 000 евро са свещени, те винаги ще бъдат напълно защитени", подчерта Рен.

Според подготвяната в момента от ЕК директива за сигурността в банковата сфера, въпросът за отговорността на инвеститорите ще трябва да бъде включен в националното законодателство на всяка страна от ЕС.

За да бъде отпуснат спасителен заем от 10 млрд. евро на Кипър, Никозия "подряза" сурово – с около 60% от авоарите им, вложителите с над 100 000 евро, припомня Ройтерс.

Рен призова ЕЦБ да предприеме нови стъпки за съживяване на изпадналата в рецесия икономика на страните от еврозоната.

На пресконференция в четвъртък президентът на ЕЦБ Марио Драги намекна, че съществува вероятност трезорът да намали лихвения процент и да предприеме "нестандартни мерки" - отвъд традиционното изкупуване на правителствени облигации или финансирането с тригодишни кредити при ниска лихва.