Над 200 души загинаха при шест кървави атаки в Турция през 2016 г.

На 10 декември 44 души загинаха при двойния атентат на стадион в Истанбул. Отговорност пое клон на Кюрдската работническа партия (ПКК).

На 20 август при бомбена атака на сватбено тържество в Газиантеп бяха убити най-малко 30 души. Подозира се, че зад атентата стои екстремистката групировка „Ислямска държава”.

На 28 юни две експлозии на летище „Ататюрк” в Истанбул отнеха живота на 41 души. Отговорност за нападението пое „Ислямска държава”.

На 13 март кола се взриви между два автобуса на градския транспорт в Анкара в момент, когато на мястото имаше много хора. Жертвите бяха 37. Отговорност пое свързана с ПКК групировка.

На 17 февруари Анкара отново беше мишена на самоубийствен атентат. Тогава кола бомба се вряза във военен конвой на светофар и отне живота на 28 души.

След снощния атентат турският президент Реджеп Тайп Ердоган заяви, че подобни „отвратителни атаки” се опитват да създадат хаос и да дестабилизират страната, но нацията трябва да остане единна срещу подобни „мръсни игри”.

По думите на Ердоган Турция ще се бори докрай с всякакви форми на атака от терористични групи.

Последваха и международни реакции.

Президентът на Съединените щати Барак Обама изрази съболезнования си и предложи помощ на Турция.

Руският президент Владимир Путин също изрази съчувствие към роднините и близките на загиналите, като потвърди, че в борбата с тероризма Русия е била и остава надежден партньор на Турция.