Почти половин милион души са без ток, след като буря в района на Черно море наводни пътища, изкорени дървета и събори електропроводи в Крим. Има и една жертва, пишат местни медии.

Бурята връхлетя и южната част на Русия, като големи вълни заляха плажовете на Сочи, бурният вятър отнесе покрива на пететажна сграда в Анапа и нанесе щети на домове и училища в Кубан, съобщи Асошиейтед прес.

Става дума за част от метеорологичен фронт, който по-рано доведе до смъртта на един човек, а стотици населени места останаха без електричество в резултат на обилни снеговалежи и силни виелици в Румъния и Молдова в неделя.

Снимка: Reuters

Бурята накара няколко кримски региона да обявят извънредно положение, след като стана най-силната, регистрирана през последните 16 години, със скорост на вятъра, достигаща 144 км/ч.

Снимка: Reuters

Правителството в Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., препоръча на хората да си останат по домовете днес и затвори държавните учреждения, включително училищата и болниците, тъй като и днес се очакват силни ветрове.

Всички в Черноморския район на Западен Крим са останали без водоснабдяване, както и централно отопление, тъй като помпените станции са загубили мощност. Съобщава се и за проблем с газопровод в Саки, Западен Крим. 

Снимка: Reuters

В аквариум в Севастопол около 800 екзотични риби и животни са загинали, след като помещението, в което са се намирали, е било наводнено, съобщава телевизионният канал „Крим 24“.

В Русия консорциумът „Каспийски тръбопровод“ спря зареждането на суров петрол в пристанището Новоросийск поради „изключително неблагоприятните метеорологични условия“, включващи ветрове със скорост до около 86 км/ч и вълни с височина до 8 метра.