Върховният съд на Венецуела осъди опозиционен кмет на една година затвор на основание, че не е овладял антиправителствените протести, предаде АП.

Даниел Себальос, кмет на град Сан Кристобал, откъдето тръгнаха протестите, е осъден за това, че не се е подчинил на заповед за премахване на барикадите, издигнати от протестиращите.

Себальос открито критикува президента Николас Мадуро и подкрепя каузата на протестиращите.

В същото време опозиционната коалиция във Венецуела изрази готовност за диалог с правителството след среща с външните министри от Съюза на южноамериканските държави (УНАСУР), каза един от ръководителите й, Рамон Гилермо Авеледо, цитиран от АФП.

Готови сме за прозрачен, балансиран, равнопоставен и публичен диалог в присъствието на трета страна - национална или международна, която да изпълнява ролята на гарант, а ако е необходимо и посредник, заяви пред телевизия „Глобовисион" Авеледо, секретар на организацията „Кръгла маса за демократично единство".

Мисия на УНАСУР - организация на 12 латиноамерикански държави - е във Венецуела от вторник в опит да намери изход от вълненията, обхванали страната от 4 февруари и взели най-малко 34 жертви.