Турция отбелязва с церемонии в цялата страна една година от неуспешния опит за преврат

В навечерието на годишнината турското правителство уволни над 7 хил. полицаи, държавни служители и преподаватели.

Нощта на 15 юли 2016 г.

В нощта на 15 юли 2016 г. цяла Турция беше скована от страх и насилие – а погледите от целия свят бяха вперени в Анкара, Истанбул и курорта Мармарис, където събития завариха президента Реджеп Ердоган.

Първите изстрели проехтяха около 10 ч. вечерта в Анкара – в и около сградите на Генералния щаб на армията и разузнаването. Войници превзеха сградите на турските национални радио и телевизия.

Снимка: Reuters

Почти едновременно военни самолети и хеликоптери блокираха въздушното пространство на страната. А танкове тръгнаха по улиците на Истанбул, за да блокират всички мостове над Босфора и подстъпите към летище „Ататюрк”.

В първите минути след полунощ президентът Ердоган излетя от напусна Мармарис в посока Истанбул като използва социалните мрежи, за да се включи на живо по една от местните телевизии с призив към турците да превземат улиците и да защитят "демокрацията".
В резултат на последвалите престрелки и сблъсъци поне 260 души бяха убити, а 2196 ранени.

Снимка: bTV

На 15 юли 2016 г привечер танкове блокират двата моста над Босфора в Истанбул. Военни самолети прелитат над Анкара, войници стрелят по цивилни.
Една снимка се превръща в символ на народната съпротива – мъж, легнал пред веригите на танк.

Снимка: Reuters

Нападната е сградата на парламента, както и телевизионни канали, свален е военен хеликоптер, а началникът на турската армия е взет за заложник.
Няколко часа по-късно властта взема положението в свои ръце и превратът е осуетен. 

Живеещия в Съединените щати мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван, че стои зад опита за преврат, направи изявление по повод годишнината:

Снимка: bTV

Годишнината се отбелязва с поход на националното единство. Кулминацията ще бъде два часа и половина след полунощ, когато Ердоган ще държи реч в парламента.

Опитът за преврат промени страната за една нощ

Президентът Ердоган обвини своя дългогодишен политически противник за опита за преврат – проповедника Фетхуллах Гюлен, който от години е в доброволно изгнание в САЩ. 

В резултат на това повече от 140 хиляди университетски преподаватели, учители, държавни служители от всички сфери бяха изгонени от работните им места, заради предполагаемо членство в организацията на Гюлен.
Над 50 хил. служители, интелектуалци, съдии, адвокати, артисти и дори спортисти бяха арестувани. А армията преживя чистка, невиждана до сега.

Снимка: bTV

Една година след опита за преврат турската държава е най-големият своеобразен затвор за хората на словото. Базираната в Съединените щати организация Freedom house нареди Турция сред "несвободните" страни, в които не можем да говорим за свобода на медиите, изразяването и общуването в интернет. До днес 264 журналисти са уволнени, а над 160 различни медии бяха затворени през изминалите 12 месеца.

Снимка: bTV

Хиляди бяха преследвани, разделени от семействата им и дори изтезавани. Бившият главен редактор на най-стария действащ турски вестник „Джумхюриет” беше осъден заради статия, в  която разкри трафик на оръжие от турската страна към ислямистки групировки в Сирия. Джан Дундар преживя опит за убийство и в момента живее в изгнание, разделен от семейството си.