Трима души са арестувани във връзка с проникването в трезора на световноизвестния музей „Грюнес Гевьолбе“ в Дрезден, съобщават германски медии. При зрелищния обир през 2019 г. бяха откраднати накити и произведения на изкуството на стойност 1 милиард евро, по изчисления на вестник „Билд“.

По информация на полицията в Саксония до арестите се е стигнало след след мащабна полицейска акция в берлинския квартал „Нойкьолн“, при която са претърсени 18 обекта.

В операцията са участвали над 1600 полицаи от Берлин, Бранденбург и Тюрингия, както и федерални специални части. Задържаните са добре известни в подземния свят.

Засега обаче не е открита нито следа от плячката, съобщават от прокуратурата в Дрезден, макар да отбелязват, че това е била основната им цел.

Арестуваните ще бъдат изправени пред съда този вторник и се очаква да им бъдат повдигнати обвинения за кражба и палеж по две дела.

Снимка: Reuters

„Грюнес Гевьолбе" (Зеленият сейф) е създаден като съкровищница на Саксония от княз Август II Силни в периода между 1723 и 1730 г. Музеят пази най-голямата колекция от съкровища в Европа, като в 10 зали са изложени 3000 различни бижута и произведения на изкуството от злато, сребро, скъпоценни камъни, слонова кост и други ценни материали. Той е разделен на две секции – „нова” и „историческа”, като именно последната е била нападната през нощта на 24 ноември миналата година.

Снимка: EPA

Само пет минути са били необходими на крадците, за да извършат обира. Според германски медии пожар е повредил електрозахранването на обекта непосредствено преди проникването, като в момента се разследва дали двете събития са свързани. По първоначални данни обирджиите бяха проникнали през малък прозорец в сградата и няма видими щети от проникването.