Мемориал в памет на жертвите на опита за преврат на 15 юли миналата година ще бъде открит в неделя пред президентския дворец в Анкара, съобщава в."Хюриет дейли нюз".

В съобщение на пресцентъра на президентството се посочва, че мемориалът с височина 31,4 метра, ще бъде разположен върху площ от 2 500 квадратни метра и ще носи името Паметник на мъчениците от 15 юли.

Паметникът ще бъде покрит със зелен мрамор и върху него ще бъдат изписани имената на 249-те загинали в нощта на опита за преврата. Той ще включва седем човешки фигури, държащи полумесец и звезда - символите върху турското знаме, както и 81 силуета на хора.

Числото седем се отнася до седемте географски района на страната, за да символизира гражданите от 81 окръга на Турция, които излязоха на улиците, за да осуетят опита за преврат.

Друг паметник ще бъде открит по време на възпоменателните прояви в Истанбул в близост до моста над Босфора, който след преврата беше преименуван на "Мост на мъчениците от 15 юли".

Двеста четиридесет и девет души бяха убити, а 2193 бяха ранени в нощта на опита за преврат на 15 юли 2015 г. Според правителството мрежата на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат.