Барикади, сблъсъци с полицията, грабежи, бунтове и стрелби – така изглежда американският град Минеаполис през последните 2 дни. Причината за протестите е смъртта на тъмнокож мъж,  настъпила след полицейски арест.

Видеокадри в социалните мрежи показват задържането на 46-годишния Джордж Флойд. На тях се вижда, че мъжът е подложен на нечовешко отношение от служителите на реда.

Какво се случи?

Полицията реагира на сигнал до Спешния телефон 911 за мъж, който се опитал да използва подправени документи в магазин. На място униформените намерили Флойд в автомобила си, в интоксикирано състояние.

Снимка: Reuters

Според официалните полицейски изявления, служителите на реда са извадили Флойд от автомобила, но той оказал съпротива. Мъжът бил арестуван и му били поставени белезници, след което бил свален на земята.

На клипа Флойд е прикован на земята, като един от полицаите затиска врата му с коляно. Многократно по време на видеото се чува как мъжът моли униформения да отмести коляното си, защото не може да диша и вратът го боли.

Снимка: Reuters

След това полицаите извикали линейка, а мъжът починал в местна болница малко по-късно. Четиримата полицаи, замесени в случая, Дерек Шовин, Томас Лейн, Ту Тао и Александър Куенг бяха уволнени.

„Опасни протести“

С тези думи губернаторът на Минесота Тим Уолц определи случващото се в Минеаполис през изминалата нощ. В сайта на американската телевизия „Ей Би Си“ пише, че в хода на протестите един човек е починал.

Първоначално полицията получава сигнал за намушкан гражданин в критично състояние, а по-късно става ясно, че той е бил прострелян.

Един човек е задържан след стрелбата – собственик на заложна къща. Той открил огън срещу мъж, за който смятал, че ограбва обекта му. Все още не е ясно какво е довело до стрелбата и кой е отговорен. Според полицията няколко други обекта са били ограбени по време на демонстрациите.

Снимка: Reuters

А от пожарната съобщават за поне 30 умишлени палежа и сгради, разрушени вследствие на пожарите. Има данни, че граждани са хвърляли камъни по пожарните коли и по самите огнеборци. Пострадали няма.

Вестник „Ню Йорк Таймс“ пише, че срещу демонстрантите в южната част на града са използвани гумени куршуми и сълзотворен газ. От управата на Минеаполис поискаха помощ от Националната гвардия.

Снимка: Reuters

Смъртта на мъжа предизвика протести в Мемфис и Лос Анджелис, където демонстрантите блокираха движението по основна магистрала.

Призив от управата

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей призова хората в района на протестите да бъдат евакуирани.

„Моля Ви, Минеаполис, не можем да допуснем трагедията да стане още по-голяма“, написа той в „Туитър“. „Вярвайки в нашия град, трябва да вярваме, че можем да бъдем по-добри, отколкото сме били. Трябва да се сблъскаме с недостатъците си както със смирение, така и с надежда“, каза още Той.

Кога ще дойде мирът?

Адвокатът Бенджамин Кръмп, който представлява семейството на Флойд, написа в „Туитър“, че те благодарят на протестиращите и искат мир в Минеаполис, но „знаят, че тъмнокожите искат мир в душите си и докато не получат справедливост – мир няма да има“.

По време на пресконференция кметът Фрей подчерта, че насилствените протести са отражение на гнева на тъмнокожото общество за 400 години неравенство.

Снимка: Reuters

А със сълзи на очите братът на Флойд заяви, че той е бил „екзекутиран посред бял ден“.

Разследването

ФБР, заедно с Областната прокуратура в Минесота и Департамента по „Граждански права“ към Министерството на правосъдието, са започнали сериозно криминално разследване.

„Федералното разследване ще определи дали действията на бившите полицаи са били в разрез с федералните закони. Нарушение е едно лице умишлено да лиши друго лице от всякакво право, защитено от конституцията или законите на Съединените щати“, се казва в съвместно изявление на областния прокурор на Минесота Ерика Макдоналд и специален агент Рейнър Дролшейгън от ФБР.

Снимка: Reuters

Сестрата на починалия Флойд – Бриджит поиска полицаите да бъдат обвинени в умишлено убийство. Други близки на мъжа подчертаха, че само протести не са достатъчни.

Реакциите

Смъртта на Флойд провокира реакциите на редица известни личности. Оказа се, че починалият мъж е бил приятел с бившия баскетболист Стивън Джаксън. Спортистът сподели, че новините за смъртта на неговия „близнак“ са го разрушили.

Снимка: Reuters

Актьорът от „Междузвездни войни“ Джон Бойега също се включи сред критиките.

„Наистина мразя расисти“, написа той в „Туитър“, като преди това публикува редица гневни туйтове и се противопостави на расизма по света, независимо под каква форма е упражняван.

#СправедливостзаДжорджФлойд – най-търсения хаштаг в „Туитър“ в момента, дори и в условия на пандемия.

„На кого да се обадим, когато убиецът носи полицейска значка?“, е написано на плакат, държан от малко дете.

„Искаме прически“ срещу „Спрете да ни убивате“ – Виждате ли разликите?“, пита друг потребител.

И така нататък, и така нататък. С всяка публикация гневът на хората расте. Видимо.

Ефектът на доминото

Смъртта на Флойд и скорошното убийство на 25-годишен тъмнокож мъж в щата Джорджия - бяха сравнени с други убийства над афроамериканци от минали години.

Случаят е определен като пореден епизод от фатални случаи след спречкване между тъмнокожи американци и органите на реда. „Ню Йорк Таймс“ отбелязва, че именно в Минеаполис има разделение, което се забелязва и в други части на страната.

Снимка: Reuters

Сигнали за злоупотреба със сила от страна на униформените са често срещани в Минеаполис, особено сред тъмнокожото общество. Срещу единия от уволнените полицаи е имало няколко оплаквания.

Снимка: Reuters

Според вестник „Пайъниър Прес“ същият униформен е застрелял мъж през 2008 г., докато се опитвал да вземе полицейско оръжие. Освен това, той е бил на мястото на други две стрелби, от които една завършва с фатален край, но не е ясно дали той е използвал оръжието си, уточнява местната организация срещу полицейското насилие.

Снимка: Reuters

Полицейски данни сочат, че афроамериканците в Минеаполис, които са около 20% от населението на града, са по-често спирани, арестувани и насилвани спрямо белите. Също така жертвите на престрелки с полицията от 2009 до 2019 г. са 60% тъмнокожи.

Парадоксът

Напрежението между общността и полицейските сили се разгърна в преобладаващо бял и прогресивен метрополис, където бял кмет открито обсъжда системния расизъм, полицейският началник е тъмнокож, а жителите избраха двама тъмнокожи транссексуални членове на Общинския съвет.

Снимка: Reuters

И въпреки това - напрежението след всяко убийство расте.