Ню Йорк преживя най-смъртоносния терористичен акт, след 11 септември, 2001-ва година. Атентатът беше извършен снощи, на метри от мястото на кулите-близнаци. 8 души загинаха, 11 са ранените.

Вторник, 15 ч. следобед, в сърцето на Ню Йорк взет под наем пикап прегазва пешеходци и велосипедисти. Екзекуторът е 29-годишен узбекистанец. Дошъл в страната със зелена карта. Жертвите му са петима аржентинци, една белгийка, и други двама американци, чиято самоличност се установява.

Снимка: bTV

Мястото на атаката е квартал „Трибека” в Ню Йорк, от дясната страна на река Хъдсън. Пикапът преминава през велоалея и пешеходна зона. Километър и половина по-късно се удря в училищен автобус и шофьорът побягва с пистолет – не огнестрелен, а за пейнтбол.

Малко по-късно е прострелян в корема от полицаи и арестуван. Атентатът става на метри от училище, където децата се събират, за да празнуват Вси светии.

Новият ден в Ню Йорк започна при още по-засилени мерки за сигурност. Терористичният атентат е разследван едновременно от полицията в Ню Йорк и ФБР. 

Удар по програмата „Зелена карта”

Нападателят - 29-годишният Сайфуло Саипов пристигнал от Узбекистан през 2010 г. Според полицията пребивавал законно. Живял във Флорида и Ню Джърси. Работил в компанията за таксиметрови услуги „Юбер”.

Миналата година бил арестуван в Мисури за пътно нарушение. Радикализирал се, след като пристигнал в Щатите.

В кабината на камиона оставил бележка, че действа от името на "Ислямска държава". Засега групировката не е поела отговорност.

А героят на деня е 28-годишният Райън Наш - полицаят, който прострелва и арестува нападателя.

„Терористът е  дошъл в Съединените щати чрез така наречената "Лотария за разнообразяване на имигрантския поток", лотария Зелена карта. Искам визова програма, която да се основава на качествата на хората, написа в „Туитър” президентът Доналд Тръмп.

Българи на метри от атаката

Пострадали българи няма, съобщиха от външното ни министерство. Българските граждани, които искат да получат актуална информация за обстановката, могат да го направят на дежурните телефони на посолството ни във Вашингтон и Генералното консулство в Ню Йорк.

16-годишният Христо Карастоянов е бил на броени метри от мястото на инцидента – прибирал се от училище: „Бях с приятел, на 50 метра, където беше атентата и изведнъж чухме някакво стреляне и първоначално мислехме, че са фойерверки, но видяхме, че идват много полицейски коли в една посока”.

„Като погледнах на картата самата катастрофа, вана на терориста, това се случва на кръстовището на самото училище, там минават деца всеки ден и това се случва може би 10 минути преди да свърши последния час, би могло да бъде много по-опасно и да има много повече деца на това кръстовище”, сподели майка му.

„Нискотарифен” тероризъм

Все по-често камиони и микробуси се превръщат в оръжия на терора.

Най-кървавият от този вид атентати, беше извършен в Ница. Миналата година мъж управялвал 19-тонен камион с висока скорост прегази стотици, 86 са жертвите, над 450 ранените.

В края на миналата година камион се врязва в коледен базар в Берлин. 12 са жертвите, ранените са десетки.

През април тази година камион връхлита с висока скорост пешеходци на централна улица в Стокхолм. 5-има души загиват.

Два месеца по-късно бял ван помита пешеходци на Лондон Бридж в центъра на британската столица. Бяха убити седем души и ранени близо 50.

В края на лятото отново микробус се врязва в пешеходци на най-оживената улица в Барселона. 16 души загиват при терористичната атака, ранени са над 100.