Големият бариерен риф е все по-застрашен от избелване на коралите, защото водата се затопля по-бързо, отколкото те могат да понесат, съобщи ДПА.

Учени изследваха процеса по приспособяване на коралите и установиха, че ако водата се затопли, а след това се охлади, коралите се приспособяват и избягват избелването. Ако температурата се повиши прекалено бързо, те не успяват да се адаптират и загубват цвета си.

Снимка: iStock

"Когато температурата на водата започне да се покачва няколко седмици преди избелването на корала, това играе ролята на тренировка, която го подготвя", обясни ръководителят на изследването Трейси Ейнсуърт от Австралийския изследователски съвет. "Корали, които преминават през този процес, много по-лесно понасят последващото избелване".

Снимка: iStock

Явлението "избелване" се наблюдава, когато коралите губят цвета си, защото живеещите в тях водорасли умират заради промени в околната среда като покачване на температурите или подкиселяване на океаните. Те могат да се възстановят, ако ги реколонизират водорасли. Междувременно обаче се поддават по-лесно на ерозия и други заплахи.

Снимка: iStock

През 2015 г. Рифът не беше включен в Списъка на застрашените природни обекти на ООН само защото Австралия изготви защитен план до 2050 г., включващ контрол на изхвърлянето на отпадъци, ограничаване на развитието на пристанищата и пречистване на водата, достигаща рифа. 

Снимка: iStock