В Гърция след 16 януари хората над 60 години, които не са ваксинирани ще плащат глоби, които ще отиват за подпомагане на интензивните отделения.

100 евро на месец или 1200 евро на година. Това е глобата, която ще получат всички граждани над 60 години, които не са ваксинирани. В тази група има около 500 000 души, които не са си сложили нито една доза.

 „Тези 100 евро не знам как ще ги вземат, там в данъчното ще си висят задължения. На 1000 души според мен едни 200-300 ще отидат да се ваксинират, другите не ми се вярва“, казва Валсамис Пацонис- рекламен агент. 

Само в първия ден, в който обявиха мерките, записванията за ваксини се увеличават четири пъти. Солените глоби доведоха до опашки за ваксини. Но колко хора са готови да си плащат, за да не се имунизират?

До днес 78% от възрастните и 68% от населението на Гърция са със завършен цикъл. А над 1 милион са си запазили час за реимунизация.

 „По никакъв начин не бих се ваксинирал. Прекарах  инсулт и не искам да го правя. Ако ми даде някой гаранция, че в моя случай не е опасно, ще го направя“, заявява Димитрис Андронооглу – служител на застрахователна компания.

„Разбирам, че срещу 100 евро можеш да се разхождаш и да си разнасяш спокойно вируса и да не се ваксинираш! Аз бях болен до скоро, сега имам сертификат“, допълва той.

Но сертификатите на боледувалите в Гърция  ще важат само три месеца, а не 7, както досега. Един месец толеранс ще се даде за поставяне на първа доза.

От понеделник започва ваксинирането на децата от 5 до 11 години. В Гърция в тази група попадат 750 000 деца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!