Съдът в Сао Пауло осъди Гълъбин Боевски на 9 години и 4 месеца затвор за трафик на 7.2 килограма кокаин. Това потвърди пред bTV бразилският защитник на бившия олипмийски шампион Леандро Перейра. bTV научи още, че Боевски е осъден и на глоба в размер на 30 месечни минимални заплати, което прави около 12 400 лева.

Спортистът бе задържан на 26 октомври миналата година на летището в Сао Пауло, след като властите откриха дрогата в специално изградени тайници в куфарите му.

От първия момент на задържането си Боевски твърди, че няма нищо общо с дрогата и е станала грешка. Защитата му ще обжалва присъдата.

Щангистът пътува до Бразилия с дъщеря си Сара, която участва в турнир по тенис в малък град до Сао Пауло.

Боевски твърди, че преди това двамата купили нови куфари от търговски център в града, до който ги завел човек от турнира, описан от щангиста като фотограф.

Пазарували от единствения магазин за подобна стока и се възползвали от възможността куфарите да им бъдат доставени директно в хотела им. Боевски няколко пъти заяви, че е взел куфарите от рецепцията.

Съдът не е приел аргументите на защитата, че куфарите, в които е намерена дрогата, са купени от бизнес-център. Не е приет и аргументът, че багажът е унищожен и не може да е основно веществено доказателство.

Размерът на присъдата предизвика дебати сред експертите. Според защитниците на Боевски, 9 години са ниско наказание и вероятно при обжалване, присъдата ще бъде намалена още.

Други, сред които и вече патили българи, които още лежат за наркотрафик в Бразилия, казват, че при обжалване, по правило присъдата се увеличава. И че липсата на самопризнания при задържано муле, утежнява наказанието

Според бразилската правосъдна система максималната присъда за трафик на дрога е 25 години затвор.

България и Бразилия нямат спогодба за транфер на лишени от свобода и ако присъдата му бъде потвърдена, той ще трябва да изтърпи наказанието си в Бразилия.  

Близките на именития спортист днес не пожелаха да коментират присъдата, но първият треньор на Bоевски не спести добрите думи за него и след присъдата за наркотици.

Според треньора Стефан Малкодански, присъдата от 9 години е ниска.

"Tази присъда показва, че те не са сигурни в това, което твърдяха първоначално. При едни стопроцентни сигурни доказателства, когато се твърди, че дадено нещо е извършено и е уличен даден човек, няма как за едно и също деяние едните да са осъдени на 25 години, а другият да е на девет години”, коментира Стефан Малкодански.

Повечето българи, които излежават присъди за трафик на дрога в същия затвор като Боевски, имат по-ниска от неговата първоначална присъда. На 11 години е осъден само един българи, уличен за организация на международен канал на кокаин.