Ликвидираха убиеца от Барселона. Полицията застреля 22-годишния Юнес Абуякуб в градче на 40 километра от каталунската столица.

Същевременно неговите жертви официално станаха 15. Последната е 34-годишният собственик на колата, която полицията опита да спре за проверка час след атентата на булевард "Ла Рамбла".

Органите на реда получават сигнал, че човек, отговарящ на описанието на Абуякуб, е близо до бензиностанция в околностите на Барселона.

Снимка: Reuters

Когато е обграден, започва да крещи "Алах е велик". Опасан е с фалшив самоубийствен колан. Ликвидиран е след петдневно преследване.

22-годишният мароканец отвлича колата, като убива собственика й. Успява да избяга от камиона-убиец пеша. За издирването му беше мобилизирана полицията в цяла Европа.

Съседите му го помнят като обикновено момче, което обичало да играе футбол и да ходи по барове.

Абуякуб беше един от 12-те заподозрени за атаката в Барселона. Всички вече са мъртви или арестувани.

Според испански медии те продавали злато и скъпоценни камъни, за да финансират нападението, а планът бил далеч по-мащабен. Изкарали 1200 евро, с които купили над 100 бутилки с газ бутан, които бяха открити от полицията.

Органите на реда потвърдиха, че имамът Абделбаки ас Сати, под чието влияние са били членовете на терористичната клетка, е загинал при експлозията в къща в Алканар.

В Барселона членове на мюсюлманската общност излязоха на шествие под надслов: „Не от мое име".

Имаше сериозни колебания за самоличността на избягалия водач от първия терористичен акт, като се изясни, че 17-годишният Муса Укабир е откраднал документите на по-големия си брат Дрис и с тях е взел под наем буса. Зад волана обаче е застанал Абуякуб.

Полицията в крайна сметка потвърди, че застреляният днес екстремист е именно атентаторът.

Майката на Абуякуб го помоли през медиите да се предаде, но в крайна сметка той не я послуша.