Започна третият кръг преговори по брекзит. Главният преговарящ на ЕС заяви, че е притеснен от бавния напредък.

Преди началото на срещата Мишел Барние изрази безпокойство от бавното напредване на преговорите. Той призова Лондон да бъде по-сериозен.

"Честно казано съм притеснен. Времето лети. Трябва да започнем да преговаряме сериозно", посочи Барние в кратко изявление в присъствието на британския си колега Дейвид Дейвис преди началото на третия кръг от разговори в централата на Европейската комисия в Брюксел.

"За да са конструктивни преговорите, британските позиции трябва да са ясни и недвусмислени. Колкото по-рано се премахнат неяснотите, толкова по-скоро ще започнем да обсъждаме бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС", каза Барние.

Дейвис на свой ред подчерта, че за да има напредък, е необходимо и двете страни да проявяват гъвкавост и въображение, отбелязва Ройтерс.

Снимка: Reuters

Британският министър за брекзита каза, че Лондон иска на този кръг от преговорите да се постигне прогрес по всички въпроси, вместо страните да се фокусират само върху процедурите по напускането, както иска ЕС, посочва Асошиейтед прес.

Новият кръг преговори, който ще приключи в четвъртък, започва в обстановка на недоверие между британците, нетърпеливи да обсъждат бъдещите търговски споразумения с ЕС, и европейците, които настояват най-напред да бъдат изяснени условията на "развода".

ЕС се надява Великобритания да използва разговорите за уточняване на позициите си по няколко ключови въпроса във връзка с излизането й от блока, за да се пристъпи към втория етап от преговорите за бъдещите отношения.

Снимка: Reuters

Двете страни все още нямат постигнат консенсус по нито една от проблемните теми, сред които са правата на гражданите, финансови и икономически въпроси, юридически казуси.

Те ще дискутират въпроси като правата на гражданите, уреждането на финансовите аспекти, юридическото сътрудничество в областта на гражданското и наказателното право, управлението на договора, въпроса за Ирландия и Северна Ирландия и др.