Брюксел определи като несправедливи митническите тарифи, които Доналд Тръмп иска да наложи на европейските производители. Плановете на президента не бяха приети и от неговия икономически съветник Гари Кон, който подаде оставка.

Кон беше твърдо против решението на президента да наложи мита на вносната стомана и алуминий. Той се опита да разубеди Тръмп от това му намерение, но държавният глава потвърди вчера, че в близките дни ще наложи митата, отбелязва АП.

Снимка: Reuters

„За мен бе чест да служа на страната си и да въведа благоприятни за американците политики в подкрепа на растежа, по-специално приемането на историческа данъчна реформа. Благодаря на президента, че ми даде тази възможност и желая на него и на администрацията големи успехи в бъдеще“, се казва в кратко изявление на Кон.

Снимка: Reuters

Тръмп го похвали, въпреки разногласията им. „Гари свърши чудесна работа за прилагане на програмата ни, като помогна за въвеждането на историческа данъчна реформа и отново да се освободи американската икономика“, заяви държавният глава.

Миналата седмица Доналд Тръмп изненадващо оповести плановете си да наложи защитни мита от 25% върху вноса на стомана и 10% върху алуминия. Аргументите – дисбалансът в търговията на Съединените щати с Европейския съюз.

"Те правят практически невъзможно за нас да правим бизнес с тях и въпреки това пращат колите си и всичко останало в Съединените щати. Да правят каквото искат, но ако го направят, ние ще въведем високо мито от 25% върху колите им и повярвайте, няма да продължат с това още дълго", заяви Доналд Тръмп.

Европейският съюз вече е готов с реципрочни мерки върху традиционни американски стоки.

„Аз наистина се надявам това да не се случва, тъй като в търговските войни няма победители. Но ако тези тарифи бъдат наложени, ние ще вземем всички необходими мерки, за да защитим европейските производители”, коментира Сесилия Малстрьом.

Кон се присъединява към дългия списък на близките сътрудници на Тръмп, които напуснаха постовете си в Белия дом през последните месеци, отбелязва АФП.