Във Франция гласуват вот на недоверие към правителството. Той идва на фона на продължаващите протести в страната. Причината за недоволството е спорната пенсионна реформа, която управляващите прокараха без гласуване на депутатите. Политически партии, които се противопоставят на плана за  реформата на френското правителство, внесоха вота в парламента миналата седмица.

Прогнозите са, че вотът ще бъде отхвърлен, т.е. че правителството няма да е принудено да се оттегли. Но всичко е възможно, не е изключено депутати от десницата да подкрепят вота. А ако това се случи, правителството си отива със спорната му пенсионна реформа.

68% от французите в момента желаят оттегляне от поста на премиера Елизабет Борн, показват социологическите проучвания. Една тенденция от последните 2 денонощия – масово се подават сигнали от депутатите за заплахи срещу тях, включително заплахи за живота им. Десетки бюра на политически сили в страната са опустошени. Те са основно на републиканците от десницата – именно тези, от които зависи днешният решаващ вот.

Рискът от радикализиране на протестите е много висок. Според френското разузнаване и доклади на редица френски префектури, започва тежка седмица за полиция и жандармерия, които трябва да са готови да не допуснат хаос, ако се окаже, че синдикатите не владеят ситуацията.