Елитна гимназия в американския град Лейквил, в щата Кънектикът, ще плати 41,7 милиона долара на бившата си ученичка Кара Мън, заразена с енцефалит при ухапване от кърлеж на екскурзия със съученици в Китай. Това реши съд с жури в град Бриджпорт, съобщиха местни медии.

През 2007 г. 15-годишната тогава Кара била ухапана от насекомото в планински район на Китай, който посетила с организирана група ученици. След 10 дни била приета в болница с диагноза енцефалит.

Мозъчното заболяване причинило пълна загуба на говора и семейството подало иск срещу училището пред съдебните власти. Адвокатите обвинили учебното заведение, че не са били взети предпазни мерки преди екскурзията, Кара не е получила подходяща медицинска помощ, а родителите й не са били уведомени навреме за тежкото заболяване.

Според бащата на девойката Орсън Мън, шеф на голяма рекламна агенция в Ню Йорк, семейството похарчило над 60 000 долара, за да върне спешно Кара от Китай в САЩ. Училищните власти обаче твърдят, че рискът от ухапване на кърлеж, съвсем незначителен, не е можел да бъде предвиден.

В момента Кара е на 20 години, но все още не може да говори. Тя продължава да учи в друго училище в щата Кънектикът, добавят медиите.