Гибралтар и Великобритания може да бъдат третирани като една и съща страна членка на Европейския съюз по отношение на някои аспекти на европейското право, реши съдът на ЕС. Със становището му шансовете на отвъдморската британска територия да получи специален статут след брекзит намаляват все повече.

Според становището на Съда на ЕС Гибралтар, който е британски анклав в южната част на Испания, не е част от Великобритания. Търговията между тях обаче не е същата като тази между отделни страни членки на ЕС.

„Предлагането на услуги от гибралтарски фирми на лица, намиращи се във Великобритания, според правилата на ЕС е ситуация, ограничаваща се в пределите на една държава”, се казва в решението на Европейския съд.

Бъдещето на Гибралтар изглежда ще бъде предмет на големи спорове при преговорите за брекзит. ЕС предлага на Испания право на вето по отношение на връзките с Гибралтар.

Съдът подчерта, че решението не трябва да се тълкува като подкопаващо статуса на полуострова като отделна териториална единица.

Европейският съд трябваше да вземе решение и по спора между Гибралтарската асоциация по залагания и британските данъчни власти. През 2014 г. Великобритания въведе такса, която букмейкърските компании трябва да плащат за залозите на британски потребители. Асоциацията оспори това с аргумента, че промяната в закона води до двойно данъчно облагане и нарушава европейските правила, гарантиращи свободата на предлагане на услуги в блока.