Какво е общото между шофьор на такси, ръгби играч, експерт по бойни изкуства и полицай? И четиримата се превърнаха в необичайни герои след атентата в Лондон, при който бяха убити 7 души и ранени близо 50.

Отговорност за атаката пое терористичната групировка „Ислямска държава”.

Шофьорът, който избра да запази анонимност пред медиите, се озовава в близост до „Бъроу маркет” – едно от местата на атаките в събота през нощта. В суматохата той вижда нападателите, които бягат сред хората с огромни ножове, както и белия ван, използван за нападението на „Лъндън бридж”.

„Реших да пробвам да ги ударя, да ги спра. Завъртях таксито и се засилих към тях, но те избегнаха удара”, разказва той пред местната телевизия Ел Би Си.

Мъжът удря автомобила си няколко пъти в белия ван, но не успява да спре нападателите.

Един от първите полицаи, които стигат до мястото на атаката е и състезател по ръгби. Мъжът поваля всеки от терористите по веднъж на земята, след което е наръган множество пъти в тялото.

Въпреки, че не успява да ги спре, той успява да забави нападателите.

В момента местният герой се намира в болница след намушкване в главата, лицето и крака, но няма опасност за живота му.

Джеф Хо

Експертът по бойни изкуства и журналист в „Съндей Експрес” Джеф Хо се намира в бар близо до моста в Лондон, когато вижда двама мъже да нападат охраната на близък клуб. Решавайки, че това е пиянска свада, той се намесва. Хо по-късно разбира, че всъщност е предотвратил лондонските терористи да убият още един човек.

„Не знам дали беше глупаво или смело да се намеся така, за да предотвратя боя, но двама з*****и да нападнат охраната – това няма да се случи, докато аз съм там”, коментира по-късно Джеф Хо в профила си във „Фейсбук”.

Друг анонимен герой от атаката в Лондон отново е полицай, който се озовава най-близо до атаката на „Лъндън бридж”. Мъжът работи за местната полиция от едва две години, но самоотвержено се хвърля срещу нападателите въоръжен само с полицейска палка.

„Смелостта на нашия колега е невероятна и сме изключително горди от постъпката му”, заявиха от полицията.

В деня след атаката Лондон осъмна със сериозни мерки за сигурност. Появиха се и нови герои – служители на веригата „Сейнсбъри” започнаха да раздават храна на полицаите, които патрулират в близост до лондонския мост.

От веригата заявиха пред британския „Телеграф”, че служителите на полицията могат да използват всичките им заведения за хранене, както и тоалетните когато пожелаят без да заплащат.

48 часа след атаката един лондончанин – Ричард Анджел – стана известнет в социалните мрежи заради интервюто му пред „Би Би Си”. Думите му се превърнаха в символ на непреклонния дух на англичани:

Ако това да пия джин с тоник с приятели, да флиртувам с красиви мъже, да излизам с брилянтни жени, обижда толкова много терористите – ще го правя по-често. Защото именно това прави Лондон толкова велик, това прави този град най-добрият в света.

Страхливите и зли хора няма да променят начина ни живот. Няма да ме изплашат от улиците на Лондон.

Хората от Манчестър ни вдъхновиха с тяхното отношение след атентата и се надявам лондончани да реагират по същия начин.

Гералд Вофлс вижда как трима мъже многократно намушкват жена.

Опитва се да я спаси като привлича вниманието към себе си: "Те тръгнаха да ме гонят. Аз едва не се подхлъзнах. Ако това беше станало, сега щях да съм мъртъв и прободен над 50 пъти".

По време на атаката румънецът Флорин Морариу все още е в пекарната си, когато вижда през прозореца как двама нападатели, пронизват хора на улицата. Втурва се към тях като удря единия с щайга по главата.
Приютява в магазина си 20 души.

Таксиметровият шофьор Дарен Кени цяла нощ превозва безплатно уплашени хора.

39-годишният банков служител Игнасио Ечеверия се опитва да използва като щит скейтборда си, за да
защити от атаките с нож една от жените на улицата. Близките му все още го издирват.

Жертвите

В близост до лондонския мост се появи импровизиран мемориал за жертвите на атаката. Много хора минават, за да оставят цветя и бележки с послания в памет на жертвите.

Събота вечер, Кристина Арчибалд и годеникът й Тайлър се разхождат по Лондон бридж, когато белият микробус блъска момичето. Жената издъхва в ръцете на годеника си. Кристина е социален работник в приют за бездомни. Мести се на Острова заради Тайлър.

Неговият брат разказва историята на двамата влюбени: "Животът на брат ми и близките ни никога няма да е същият. Тези безчувствени атаки на терор трябва да престанат! Какво постигат, освен да разбиват живота на невинни хора?...

Сред жертвите на атаката е и 27-годишният французин Александър, който е на смяна в бистро на Бъроу маркет.

В едно от заведенията Оливър от Нова Зеландия вечеря с приятелката си Мари от Франция. Двамата са атакувани с нож. Оливър е в болница и след поредица от операции все още се бори за живота си.