Германците са недоволни от канцлера Меркел. Това твърдят резултатите от допитване за една от големите обществени телевизии. Мнозинството от анкетираните в него са на менине, че федералната република е приела твърде много бежанци.

Иван Юрчевич е хърватин, но от 40 години живее в Германия.

В новогодишната нощ е нает за охрана в един от луксозните хотели в центъра на Кьолн-между гарата и катедралата. Събитията се случват пред очите му.

Разказва, че е имало твърде много хора по училиците. „Агресивни хора, младежи между 20-30 годишна възраст. Правеше впечатление, че това не са туристи, но не бяха и местни. Бяха дошли от някъде другаде”, коментира Юревич.

Иван става свидетел на различни ситуации.

Разказва, че около 22 часа при него дошли две момичета и го попитали дали могат да останат до него, защото ги преследва група мъже. „Не вярвах на очите си. Застанах пред типовете и им казах: „Разкарайте се”.

Единият реагирал и го замерил с бутилка. Казал, че момичето е негово.

Иван го блъснал и той паднал назад. „Другите се отдръхнаха, защото видяха, че не се страхувам от тях. Момичета останаха още извество време при мен. Когато мъжете се разкараха, момичета избягаха в другата посока. ..Такова нещо досега не съм преживявал - жени, в чийто очи да видя толкова много страх”, разказва хърватинът.

Иван е един от първите, които съобщават в социалната мрежа информация за събитията в центъра на Кьолн. Медиите го нарекоха: Хърватският Джеймс Бонд.

Вероятно една от причините е, че пет пъти е бил световен шампион по кикс бокс за аматьори, а по професия е акьор. Участва в едни от най-популярните сериали в Германия- „Забранена любов” и „На местопрестъплението".

От седмица личният му профил е блокирал, защото е получил над 7 000 покани за приятелства.