Руският опозиционен политик Алексей Навални е бил отровен с нервнопаралитичния агент „Новичок“, обявиха официално властите в Германия, където той се лекува, съобщава Би Би Си.

Заключението идва след токсикологични изследвания, които са доказали „недвусмислено“ наличието на разработената в СССР отрова. 

За разработената в Съветския съюз отрова "Новичок" се заговори за първи път през март 2018 г., когато живеещият във Великобритания бивш руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, бяха отровени с такова вещество.

Държавната руска информационна агенция ТАСС побърза да обяви, че Москва няма официална информация от германска страна за отравяне с „Новичок“. Канцлерът Ангела Меркел ще се срещне с министрите си, за да бъдат решени следващите стъпки на Берлин. ЕС и НАТО ще бъдат официално уведомени.

Кръвните проби на руския опозиционер са били изследвани в няколко независими лаборатории, включително и в лабораторията на германската армия. Резултатите са неоспорими, се казва с писмено съобщение на канцлерството до медиите.

Бундесрепубликата прие за лечение Навални, който припадна по време на вътрешен полет в Русия. И до момента той не е излязъл от комата.

Българското министерство на външните работи съобщи, че е било информирано от германското правителство, че руският политик Алексей Навални е отровен с Новичок.  

"Осъждаме категорично този престъпен акт и призоваваме руските власти да окажат пълно сътрудничество на разследването, което да изправи извършителите и поръчителите пред съда", посочват от МВнР.