Германският президент Йоахим Гаук призова сънародниците си да проявяват повече толерантност един към друг, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В коледното си послание държавният глава припомни, че Германия е устояла на финансовата криза в Европа. В сравнение с останалите европейски страни, германците са се радвали в икономически план на добри и дори на много добри времена, посочи Гаук.

Той припомни, че германските радикални партии досега не са успели да извлекат дивиденти от несигурността, изпитвана от част от германското общество. Той обаче се спря върху някои прояви на насилие на расистка основа.

"Сериозно сме обезпокоени от това насилие, случващо се по железопътни гари и на улиците, където хората са нападани само защото имат черна или по-тъмна кожа", каза президентът. "Ето защо ние се нуждаем не само от по-активни политици в тази насока, но и от по-ангажирани граждани", посочи държавният глава.

Накрая Гаук посочи че Коледа е времето за размисъл. "За мюсюлманите, евреите, хората с друга вяра и за атеистите Коледа също е момент да спрат и да празнуват с техните приятели", посочи държавният глава.