Германските консерватори и социалдемократи се договориха за коалиционно правителство. Преговорите продължиха цяла нощ. Пробивът в преговорите за нов кабинет се случва четири месеца след парламентарните избори.

Постовете в едно бъдещо правителство също вече са разпределени.

Ангела Меркел ще е канцлер за четвърти път.

Външен министър става досегашният лидер на социалдемократите Мартин Шулц, който се отказва от председателския пост в партията си.

Финансов министър ще е кметът на Хамбург Олаф Шолц, който е един от най-влиятелните политици на социалдемократите.

Баварският Християнсоциален съюз поема Министерството на вътрешните работи, като новият министър ще е лидерът на партията Хорст Зеехофер.

Християндемократите поемат икономиката, земеделието, здравеопазването, отбраната. Начело на военното министерство остава Урсула фон дер Лайен.

Това, че социалдемократите получават финансовото министерство, е знак и за промяна във финансовата политика не само на Германия, но и на ЕС.

Едно от условията на социалдемократите бе да управляват финансите, за да могат да работят по плана на френския президент Еманюел Макрон за нова Европа.

Смята се, че в новия коалиционен договор социалдемократите са успели да прокарат най-важните си теми и новото управление ще бъде посветено на инвестиции, а не на спестяване, както бе досега.

Следващата пречка пред правителството е одобрението на членовете на социалдемократическата партия.

ГСПД обяви, че ще подпише коалиционен договор само ако получи одобрението на партийните си членове. Общо 440 000 души трябва да кажат „Да” или „Не” на коалиционния кабинет с гласуване по пощата.

Вижте още във видеото: