Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер днес отхвърли призива на радикалната партия Левите да покани руския президент Владимир Путин на тазгодишната среща на върха на Г-7, информира Ройтерс.

Миналата година лидерите на седемте най-силни икономики в света се събраха без Путин в знак на протест срещу анексията на Крим. Предвид малкото сигнали за край на кръвопролитията в Източна Украйна въпреки споразумението за примирие, постигнато в Минск преди два месеца, Русия остава изключена от форума.

Според Грегор Гизи, водач на парламентарната група на Левите, руската помощ е необходима за разрешаване на международни кризи и Г-7 отново трябва да бъде разширена до Г-8 (седемте плюс Русия).

Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде домакин на следващата среща на Г-7 през юни и ще посрещне лидерите на САЩ, Великобритания, Франция, Канада, Италия и Япония в замък в Бавария.

"Не е в наш интерес да изолираме Русия в дългосрочен план. След незаконната анексия на Крим обаче не можем да се правим, че нищо не е станало", каза Щайнмайер за в. "Велт".

Министърът се съгласи, че би било желателно Русия да има по-силно участие в опитите за решаване на конфликтите в Сирия, Йемен и Либия, но настоя, че засега форматът Г-8 остава закрит.

"Пътят, водещ обратно към Г-8, ще мине през съблюдаване на единството на Украйна и изпълнение на задълженията на Русия по споразумението от Минск", каза той.