Генералния секретар на германския Християнсоциален съюз (ХСС) Андреас Шойер остро разкритикува издигането на кандидатурата на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер за член на съвета на директорите на руската петролна компания „Роснефт”, предаде ТАСС.

"Бившият канцлер Шрьодер се превръща в руски войник", коментира Шойер в интервю, публикувано днес от в. "Билд ам зонтаг". Според политика от ХСС „работата на Шрьодер в „Роснефт” намирисва, тук частните икономически интереси се смесват с политиката”.

Социалдемократът Шрьодер, който бе начело на федералното правителство от 1998 до 2005 г., е подложен на остри критики в родината си, откакто на 11 август руското правителство го предложи за член на борда на „Роснефт”. Другите кандидати са бившият ковчежник на американския петролен гигант „ЕксънМобил” Доналд Хъмфрис, управляващият директор на „Северен поток” и Олег Вюгин, професор от руското Висше училище за икономика.

През 2016 година Шрьодер оглави борда на директорите на компанията „Норд стрийм 2”, оператор на проекта за газопровод "Северен поток-2". Преди това политикът ръководеше консорциума за изграждането на първия етап от газопровода за доставка на газ от Русия в Германия, заобикаляйки транзитните страни по дъното на Балтийско море.

Основен акционер на „Роснефт” е държавното дружество „Роснефтегаз” с дял от 50 на сто плюс една акция. Вторият най-голям акционер е „Бритиш петролиъм” с 19,75 на сто. Още 19,5 на сто от акциите са собственост на консорциум между рудодобивната компания „Гленкор” и Катарския инвестиционен фонд.