Германската полиция разпореди днес да бъде разпръсната демонстрация с участието на около 15 000 кюрди в Кьолн, заклеймили турската офанзива в Сирия, тъй като хора от шествието носеха множество символи на ПКК, забранени в страната, предаде Франс прес. 

Мнозина демонстранти развяха забранени знамена с образа на историческия лидер на Кюрдската работническа партия Абдуллах Йоджалан. Други бяха маскирани и отказаха да открият лицата си, мотивира се говорител на местните органи на реда, потърсен от АФП.

Полицията съобщи, че е задържала двама души и е събрала данните на голям брой други.

ПКК е обявена за терористична организация от Турция и западните й съюзници; в Германия е забранено публично да се демонстрират нейните символи. В миналото Анкара редовно упрекваше Берлин, че се отнася прекомерно толерантно към нарушителите на забраната, участвали в сбирки на кюрди в Германия.

Снимка: Reuters

Шествието в Кьолн потегли в средата на деня в напрегната атмосфера. Близо 2000 полицаи бяха мобилизирани, за да предотвратяват евентуални инциденти. 

Демонстрантите бяха спрени по средата на маршрута заради носените от тях символи на ПКК. Полицията ги придружи до сборния пункт и тогава не бе съобщено за сблъсъци.

"Ситуацията остава твърде напрегната", коментира все пак говорител на местната полиция, който се опасява, че с падането на нощта ще започнат инциденти между най-радикалните демонстранти и силите на реда или пък с участието на турски националисти.

Снимка: Reuters

Във Франция също имаше днес прокюрдски демонстрации, но в по-малък мащаб - стотици участници в Париж и близо 500 в Марсилия.

Някои демонстранти в Кьолн вдигаха плакати с надписи "Свобода за Кюрдистан" и "Засрами се, Европа!", видя журналист от АФП. Инициатор на шествието там бе кюрдска организация, близка до ПКК според германските тайни служби.

Снимка: Reuters

Германски медии съобщиха, че разгневени демонстранти са нападнали полицаи с дръжки на знамена, но тези инциденти бързо са приключили.

Снимка: Reuters

Други участници в шествието носеха лозунги в прослава на кюрдите в сирийския Африн, където продължава турската операция "Маслинова клонка". "Свобода за Африн", турският президент Реджеп Тайип "Ердоган е диктатор", се четеше на плакатите. Оратор прикани "да се сложи край на бруталната агресия на турските военни".

"Турция започна агресивна война в разрез с международното право", отсече днес съпредседателят на кюрдската общност в Германия Мехмет Танриверди в регионалното издание "Хайлбронер щиме".

В Германия расте безпокойството, че турско-кюрдският конфликт ще се пренесе на нейна територия, където живеят близо един милион кюрди и около три милиона турски граждани или хора от турско потекло - това е най-голямата турска диаспора в света.

Външният министър Зигмар Габриел настоя тази седмица Анкара да спре военната си офанзива и обяви, че замразява оръжейна доставка за Турция, предназначена за модернизация на германските й танкове "Леопард", използвани в Северна Сирия. Освен това Германия поиска случаят да бъде разгледан от НАТО, където страната членува наред с Турция.

Кметът на Кьолн Хенриета Рекер прикани демонстрантите да демонстрират "изключително по мирен начин", отбелязва АФП.

(БТА)