Германската полиция задържа четирима германски граждани, заподозрени в заговор за отвличане на здравния министър Карл Лаутербах и за разрушаване на съоръжения от електрическата мрежа, за да предизвикат спиране на тока в цялата страна, предаде Ройтерс.

"Двамата главни заподозрени са се наговорили с останалите да нападнат здравния министър", каза днес говорител на прокуратурата в Кобленц, който потвърди информация, разпространена от обществената телевизия А Ер Де.

Организацията, стояща зад чат групата "Обединени патриоти", "е възнамерявала да създаде условия за гражданска война и в крайна сметка да разруши демократичната политическа система в Германия", посочи по-рано в изявление прокуратурата.

Прокуратурата съобщи, че властите са претърсили вчера 20 адреса в няколко германски провинции и са конфискували оръжия, включително пистолети, боеприпаси и автомат "Калашников", пари в брой в евро и чужда валута, както и златни кюлчета и сребърни монети.

Организацията е планирала също да отвлече и други известни обществени фигури, но не уточни кои. Прокурорите са поискали издаване на съдебни заповеди за арест за четиримата. Пети заподозрян се издирва.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!