Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих търси доказателства, които биха позволили да се впише ливанското шиитско движение Хизбулла в списъка на ЕС на терористичните организации. Това каза за АФП говорител на германското вътрешно министерство.

Говорителят потвърди публикация в седмичника "Шпигел", че на 16 април Фридрих е изпратил писмо до колегите си от България и Кипър, в което е поискал доказателства за терористични действия на Хизбулла на европейска земя, посочва АФП. Досега той не е получил отговор, уточни говорителят.

На 5 февруари българските власти заявиха, че имат доказателство за участие на Хизбулла в атентата на 18 юли 2012 г. на летището в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор.

На 28 март съд в Кипър осъди ливанец от въоръженото движение Хизбулла на четири години затвор за участие в подготовка на атаки срещу израелски обекти на острова.

САЩ и Израел настояват ЕС да включи Хизбулла в списъка на терористичните организации, но това изисква единодушно решение на 27-те от европейския блок. Смята се, че Франция е страната, която се отнася най-неохотно към подобно решение, отбелязва АФП.